En bagersvends kontrakt med sin
arbejdsgiver for omtrent 100 år siden
Artikel af Rektor Dr. Phil. Kjeld Galster i tidsskriftet: "Himmerland og Kjær herred", 1959, side 79-82
Lige efter at den store brand havde raset i Nørresundby, byggede jernstøber Julius Galster (1819-89), Gabrielsværk i Nørregade i Nørresundby, på en af brandtomterne i Søndergade (nu nr. 17)note1 et ret anseligt dampbageri, hvor der bagtes rug- og sigtebrød. Kornet dertil kunne han levere fra sit landeri.
Selv var han sikkert uden indsigt i selve håndværket. Gennem sin gode ven F.N. Dresingnote2 på Vorbjerggård, der som landstingsmand opholdt sig i København, satte han sig derfor i forbindelse med bagersvend Bolinder, og der blev opsat følgende foreløbige kontrakt:
Bagersvend Bolinder er af mig fæsted foreløbig for 1 måned fra 1. marts til 1. april 1869 til som mestersvend at forestå fabrikant J. Galsters bageri i Nørresundby for en ugeløn 6 rigsdaler for tolv bagninger samt 24 skilling i overarbejdsløn for hver bagning mere om ugen. Han afrejser med "Fylla" løverdag d. 27. ds. til bestemmelsesstedet og erholder dampskibsbillet samt en rigsdaler i rejsepenge.
Kjøbenhavn, d. 25. februar 1869. |
N. Dresing. |
Således akkorderet tilstår. |
C.F. Bolinder |
Da han var kommet frem, blev der opsat følgende kontrakt:
Imellem undertegnede J. Galster som ejer af "Gabriels værks dampbageri" i Nørresundby og bagermester note3 C.F. Bolinder er afsluttet følgende accord:
- Jeg C.F. Bolinder forestår bemeldt bageries drift som bagermester og lader det være mig magtpåliggende at producere så meget og så godt rugbrød som muligt af hver bagning, imod at ejeren leverer mig de dertil nødvendige redskaber og ildebrændsel.
- Jeg er pligtig at bage så tidt og ofte i døgnet, som ovnen tillader og afsætningen fordrer.
- Jeg omgåes omhyggelig og sparsommelig med det mig til bageriets drift leverede ildebrændsel.
- Jeg holder nøjagtig regnskab over udbyttet af hver bagning, således at ejeren til enhver tid kan kontrollere dette; jeg passer, at rug- og melbeholdningen tilbørlig kastes, at de ikke skal tage skade.
- Jeg viser høflighed og lydighed mod ejeren eller hans befuldmægtigede og efterkommer de mig givne bestemmelser og ordrer til enhver tid punktlig, ligesom jeg også forpligter mig til at vise al mulig forekommenhed mod kunderne.
- Såvidt bageriets drift tillader det, skal jeg være villig til at foretage de nødvendige rejser, navnlig for at erholde afregning hos kunderne, mod at erholde de i denne anledning af mig afholdte udgifter dækkede.
- Skulde jeg overtræde nogen af disse poster eller ej vise ædruelig og exemplarisk opførsel, er min principal berettiget til straks at afskedige mig af min tjeneste, men i modsat fald, og navnlig fra min side, kan tjenesten kun opsiges til fratrædelse med l måneds varsel, således at fratrædelse kan ske til enhver tid i årets løb uden hensyn til de almindelige skiftetider.
- Jeg Galster tilsiger herved Bolinder som løn for sit arbejde her syv rigsdaler ugentlig, og skal [han] derfor præstere to bagninger daglig til søgnedage eller 12 bagninger om ugen, og desuden 24 skilling for hver bagning mere, ligesom og samme betaling for hver bagning, som måtte foretages om søndagen, hvorimod kosten er mig uvedkommende.
- En stue med køkken, således som påvist i bageriet, overlades Bolinder til beboelse for sig og familie, og forestår han til vederlag derfor den daglige udlevering af brød til kunderne, om forlanges; i modsat fald afkortes Bolinder i sin ugeløn, som vederlag for beboelsen - sålænge han er i min tjeneste - 3 Mark. Denne udlevering må kun ske mod kontant betaling, og således at opgørelsen finder sted daglig over den skete udlevering. Det er en selvfølge, at Bolinder vedligeholder bageriet og udleveringsboutik uden udgift for ejeren.
- Al skade, som jeg Bolinder måtte påføre min principal ved misligholdelse af denne kontrakt i noget punkt eller ved at producere et simpelt, uafsætteligt produkt, skal jeg være pligtig at erstatte.
Kontrakten ligner unægtelig ikke overenskomster mellem arbejdsgivere og lønmodtagere i vore dage; men man må ikke af ordlyden lade sig forlede til at tro, at Julius Galster var en hård arbejdsgiver, det var han ikke note4.
Dampbageriet blev drevet til Julius Galsters død i 1889. I min barndom var vist kun taljen i den østre gavl tilbage. Det eneste, der nu kan minde om husets første bestemmelse, er, at der på loftet mod øst (ud for "taljen") er tydeligt spor af, at der har været en lem i gulvet.
Note 1: |
Endnu sidste år sad 1865 med jernbogstaver fra støberiet på sydsiden af huset. [retur] |
Note 2: |
Frederik Nicolai Dresing, f. 1823. Cand. jur. 1851 forpagter af Rødslet. 1856 ejer af Vorbjerggård. 1861 folketingsmand (Højre) for Nørresundby kredsen. 1866 landstingsmand. [retur] |
Note 3: |
Der er først skrevet bagersvend. [retur] |
Note 4: |
Fra Himmerland og Kjær herred 1951, s. 23 ff. [retur] |
© 2000
Leif Bach-Petersen, Hovedgaden 32 - Tornemark, 4262 Sandved - Telefon: (+45) 5545 2550